„SMAKI REGIONU WCZORAJ I DZIŚ”
Konkurs „Pokoleniowa bitwa na pierogi”
W dniu 8 grudnia2020r. odbył się konkurs „Pokoleniowa bitwa na pierogi”. Uczestnikami konkursu były słuchaczki naszego uniwersytetu i uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, którzy wykonali pierogi z regionalnymi farszami warmińskimi.
Na stole pojawiły się pierogi z farszem z gęsiny, kaczki, z soczewicy i suszonych pomidorów, ziemniaków i soczewicy, z ziemniaków i kapusty kiszonej, oraz kapusty i grzybów, brokułów, białej kapusty, ze szpinaku, z kaszy z podgrzybkami, oraz z twarogu na słodko.
Udział w konkursie wzięły: Halina Ratajewska, Bożena Gnaś, Małgorzata Wieczorek, Małgorzata Gizińska, Dorota Redlicka
Do oceny jakości zostało powołane Jury w składzie:
- Bogumił Redlicki – Szef Kuchni Restauracji Sand Valley w Pasłęku i członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni,
-Iwona Orężak – Dyrektor Uniwersytetu Trzeciego Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu,
- Bogusław Gromadzki – Członek Zarządu UTWiON
Konkurs zakończył się degustacją i wręczeniem nagród oraz dyplomów.
Zwyciężyły pierogi ze szpinakiem Doroty Redlickiej, ale tak naprawdę wszystkie Panie wykonały swoje pierogi po mistrzowsku.
Projekt współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Galeria ZSG
Galeria UTWiON
|