header
Uniwersytet III Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu
PDF Drukuj
niedziela, 15 sierpnia 2021 08:47

 

„ROZSMAKUJ SIĘ W TRADYCJI”

Projekt pn. „Rozsmakuj się w tradycji” Uniwersytet Trzeciego Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu współfinansowany ze środków Samorządu Woj. Warmińsko-Mazurskiego, realizowany przy współpracy z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Pasłęku, Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Szczytnie, z Zespołem Szkół Gospodarczych w Elblągu , TV TRUSO, gazetą internetową portEl.pl, Razem z Tobą, Elbląskim Klubem Szefów Kuchni, Gospodą w Jerutkach, Restauracją Amore Mio w Elblągu od sierpnia 2021r.

Celem projektu jest ugruntowanie i poszerzenie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, zdrowej żywności oraz producentów w regionie, którzy taką wytwarzają , promocja poprzez wykłady i udział w zorganizowanych warsztatach kulinarnych zdrowej regionalnej żywności,

W ramach projektu zrealizowane zostały 3 wykłady i 3 warsztaty:

- wykład „Bogactwo kulinarne miodu wczoraj i dziś",

- warsztaty wyjazdowe do Gospody w Jerutkach „Kuchnia dawnych Prus
Wschodnich i Powiśla",

- warsztaty stacjonarne Restauracja "Amore Mio" „Dziczyzna na stołach Warmii,
Mazur i Powiśla",

- wykład „Zupy - sycące i wartościowe potrawy kuchni warmińsko- mazurskiej
i powiślańskiej"

- wykład „Tradycyjne przetwory mleczne w kuchni Warmii, Mazur i Powiśla"

- warsztaty stacjonarne we współpracy z Zespołem Szkół
Gospodarczych w Elblągu "Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe"

Projekt realizowany w terminie od 1.VIII - 30.XII.2021r.

Kuchnia dawnych Prus Wschodnich i Powiśla"

"Dziczyzna na stołach Warmii, Mazur i Powiśla"

 

Warsztaty "Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe":

Film :

 

 

Poprawiony: poniedziałek, 20 grudnia 2021 10:45
 
PDF Drukuj
poniedziałek, 28 grudnia 2020 12:42

 

 

Zapraszamy do obejrzenia filmu, podsumowującego realizację projektu

„Smaki regionu wczoraj i dziś”

 

Film:

Poprawiony: czwartek, 18 marca 2021 16:48
 

„Z piwem za pan brat - świadoma i odpowiedzialna konsumpcja alkoholu”

Od listopada 2016 r. do kwietnia 2017 r. na Uniwersytecie Trzeciego Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu realizowany jest projekt pod w/w tytułem. W trakcie trwania projektu  słuchacze wysłuchają  cyklu wykładów ( po jednym w każdym miesiącu), wezmą udział w konsultacjach indywidualnych  skierowanych do zainteresowanych słuchaczy. Dzięki projektowi  seniorzy poszerzą  wiedzę na temat odpowiedzialnego spożycia alkoholu i nabędą umiejętności zachowania się wobec nietrzeźwego kierowcy (asertywny pasażer) oraz postaw wobec sprzedaży  napojów alkoholowych osobom nieletnim.

Ta tematyka wpisuje się również w cele statutowe Uniwersytetu Trzeciego Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu (w zakresie upowszechnienie profilaktyki przeciwdziałania alkoholizmowi (Rozdział II Cele i sposoby działania § 9 pkt. 6).

Poza tym seniorzy należą do grupy ryzyka ponieważ według badań psycholog Katarzyny Łukowskiej  z PARPA osoby starsze sięgają po alkohol z powodu śmierci współmałżonka, samotności, nieumiejętności poradzenia sobie z bolesnymi przeżyciami lub fizycznymi i zmianami psychicznymi. Alkohol bywa również używany jako środek na bezsenność, poprawę krążenia, nastroju. Pierwszy wykład pt.: „Alkohol jest dla ludzi” ,poprowadził Bogusław Mikulski, odbył się 29 listopada 2016 r. Następny wykład pt.: Alkohol a rodzina”( Bogusław Mikulski) odbył  się 13 grudnia 2016 r. .

Planowane wykłady:

17 stycznia 2017 r. -Asertywny styl radzenia sobie w kontaktach z nietrzeźwymi, np. kierowcami  (ćwiczenia w stosowaniu technik odmawiania). – Bogumiła Salmonowicz
28 lutego 2017 r. -  Wzorce czasu wolnego. Społeczne uwarunkowania picia alkoholu. Mity i fakty na temat alkoholu  – Bogumiła Salmonowicz
14 marca 2017 r. Nowe i zaskakujące wzorce używania alkoholu przez seniorów w świetle obserwacji i  badań – Bogumiła Salmonowicz

Po wykładzie odbywają   się konsultacje indywidualne dla zainteresowanych osób. W celu uzyskania dodatkowych  informacji  prosimy zdzwonić pod nr tel. 55 648 69 35, kom. 698 281 331. Wykłady odbywają się na Elbląskiej Uczelni Humanistyczno-Ekonomicznej o 15:30. Serdecznie zapraszamy.


„Projekt został dofinansowany w ramach Funduszu Społecznego Grupy Żywiec. www.fundusz.grupazywiec.pl

Zobacz zdjęcia z wykładów

 
PDF Drukuj
czwartek, 08 października 2020 11:32

 

„Smaki regionu wczoraj i dziś”

Projekt pod tą nazwą realizujemy od września 2020 wspólnie z Zespołem Szkół Gospodarczych
w Elblągu. Celem projektu jest promocja poprzez wykłady i udział w zorganizowanych warsztatach kulinarnych zdrowej regionalnej żywności, produkowanej tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami. Spotkania połączone są z prezentacją wyrobów producentów z rejonu Warmii i Mazur oraz Żuław.

Podczas warsztatów międzypokoleniowych z uczniami Zespołu Szkół Gospodarczych wymienione zostaną m.in. doświadczenia i receptury z kuchni naszych przodków z nowymi doświadczeniami kulinarnymi młodego pokolenia.

W ramach realizowanych działań odbędzie się :

7 wykładów nt. zdrowej żywności

4 integracyjne warsztaty kulinarne z uczniami z Zespołu Szkół Gospodarczych w tym konkurs „Pokoleniowa bitwa na pierogi”

3 wyjazdowe warsztaty kulinarne do Gospodarstw Agroturystycznych:

Wioska Ekologiczna ”Bosa Ekologia” w Praslitach t,

Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarmą „Vitalis ” w Zastawnie,

Gospodarstwo Agroturystyczne „Mały Holender” w Żelichowie.

Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu. Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Prezydenta Miasta Elbląga, wpłat słuchaczy i darowizny

 

Plakat:

Wioska "Bosa Ekologia" - zdjęcia:

Wykłady i warsztaty - zdjęcia:

Poprawiony: czwartek, 18 marca 2021 16:27
 
PDF Drukuj
czwartek, 08 października 2020 12:48

Wycieczka do Wdzydz Kiszewskich  18 września 2020 r.

Galeria:

Poprawiony: czwartek, 08 października 2020 12:50
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 7