„ROZSMAKUJ SIĘ W TRADYCJI”
Projekt pn. „Rozsmakuj się w tradycji” Uniwersytet Trzeciego Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu współfinansowany ze środków Samorządu Woj. Warmińsko-Mazurskiego, realizowany przy współpracy z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Pasłęku, Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Szczytnie, z Zespołem Szkół Gospodarczych w Elblągu , TV TRUSO, gazetą internetową portEl.pl, Razem z Tobą, Elbląskim Klubem Szefów Kuchni, Gospodą w Jerutkach, Restauracją Amore Mio w Elblągu od sierpnia 2021r.
Celem projektu jest ugruntowanie i poszerzenie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, zdrowej żywności oraz producentów w regionie, którzy taką wytwarzają , promocja poprzez wykłady i udział w zorganizowanych warsztatach kulinarnych zdrowej regionalnej żywności,
W ramach projektu zrealizowane zostały 3 wykłady i 3 warsztaty:
- wykład „Bogactwo kulinarne miodu wczoraj i dziś",
- warsztaty wyjazdowe do Gospody w Jerutkach „Kuchnia dawnych Prus Wschodnich i Powiśla",
- warsztaty stacjonarne Restauracja "Amore Mio" „Dziczyzna na stołach Warmii, Mazur i Powiśla",
- wykład „Zupy - sycące i wartościowe potrawy kuchni warmińsko- mazurskiej i powiślańskiej"
- wykład „Tradycyjne przetwory mleczne w kuchni Warmii, Mazur i Powiśla"
- warsztaty stacjonarne we współpracy z Zespołem Szkół Gospodarczych w Elblągu "Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe"
Projekt realizowany w terminie od 1.VIII - 30.XII.2021r.
Kuchnia dawnych Prus Wschodnich i Powiśla"
"Dziczyzna na stołach Warmii, Mazur i Powiśla"
Warsztaty "Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe":
Film :
|