„Smaki regionu wczoraj i dziś”
Projekt pod tą nazwą realizujemy od września 2020 wspólnie z Zespołem Szkół Gospodarczych w Elblągu. Celem projektu jest promocja poprzez wykłady i udział w zorganizowanych warsztatach kulinarnych zdrowej regionalnej żywności, produkowanej tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami. Spotkania połączone są z prezentacją wyrobów producentów z rejonu Warmii i Mazur oraz Żuław.
Podczas warsztatów międzypokoleniowych z uczniami Zespołu Szkół Gospodarczych wymienione zostaną m.in. doświadczenia i receptury z kuchni naszych przodków z nowymi doświadczeniami kulinarnymi młodego pokolenia.
W ramach realizowanych działań odbędzie się :
7 wykładów nt. zdrowej żywności
4 integracyjne warsztaty kulinarne z uczniami z Zespołu Szkół Gospodarczych w tym konkurs „Pokoleniowa bitwa na pierogi”
3 wyjazdowe warsztaty kulinarne do Gospodarstw Agroturystycznych:
Wioska Ekologiczna ”Bosa Ekologia” w Praslitach t,
Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarmą „Vitalis ” w Zastawnie,
Gospodarstwo Agroturystyczne „Mały Holender” w Żelichowie.
Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu. Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Prezydenta Miasta Elbląga, wpłat słuchaczy i darowizny
Plakat:
Wioska "Bosa Ekologia" - zdjęcia:
Wykłady i warsztaty - zdjęcia: |