Drukuj
Wpisany przez Administrator   
środa, 01 września 2021 09:46

 

Dnia 23 sierpnia wraz ze słuchaczami Pasłęckiego Uniwersytetu
Trzeciego Wieku i słuchaczami Uniwersytetu Trzeciego Wieku
ze Szczytna mieliśmy przyjemność uczestniczyć
w warsztatach kulinarnych
w ramach projektu pn. “Rozsmakuj się w tradycji”

Warsztaty pn. “Kuchnia dawnych Prus Wschodnich i Powiśla”
zostały przeprowadzone w SS Gospoda Bulwar w Jerutkach przez
Michała Denesiuka – szefa kuchni i w-ce prezesa
Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni.

W ramach warsztatów przygotowywane były dania:

- palony ziemniak ze śledziem i kozim serkiem,

- zupa klopsowa królewiecka

- żeberka w kiszonej kapuście z kaszą jęczmienną,

- brukowiec mazurski.



Warsztaty i prezentacja były przygotowane profesjonalnie. 
Słuchacze poznali tradycje kulinarne regionu





Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego



Korzystając ze słonecznej pogody w drodze powrotnej obejrzeliśmy
odrestaurowany Zamek w Szczytnie, oraz zwiedziliśmy olsztyńską Starówkę.

 

Zdjęcia Jerutki 1.

Zdjęcia Jerutki 2

Zdjęcia Szczytno

Zdjęcia Olsztyn

 

Poprawiony: środa, 01 września 2021 09:54