header
PDF Drukuj
środa, 13 maja 2020 09:16

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

Pasztet z kaszy jaglanej to zdrowa i pyszna i lekka alternatywa dla roślinożerców ale nie tylko.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki słonecznika (może być więcej – daje fajny smak)
3 marchewki
5 cm kawałek pora
1 cebula
pół selera
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Kasza jaglana

Robiona z prosa, to jedna z najstarszych kasz. Jest bezglutenowa I pełna witamin, w szczególności tych z grupy B. Kasza jaglana to doskonała baza do pasztetów, roślinnych ciast I zdrowych kremów. Ma delikatny, naturalny smak, dlatego doskonale pasuje zarówno do dań słodkich, jak I wytrawnych. Aby pozbyć się gorzkiego posmaku, warto ją przed gotowaniem dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Można ją też uprażyć na suchej patelni lub zahartować. To jedna z niewielu kasz zasadotwórczych.

Aby ugotować kaszę na sypko, zalewamy ją mniejszą ilością zimnej wody (w stosunku 1:2,5), a jeżeli kasza ma być klejąca – gotujemy ją dłużej i w większej ilości wody (stosunek 1:3,5). Ale do tego dania kaszę musimy ugotować klejącą, żeby łatwiej się blendowała i połączyła z pozostałymi składnikami.

Wykonanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie paski. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli. Doprawiamy i dusimy do miękkości przez ok. 15 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Blendujemy na gładką masę razem ze zblendowanym wcześniej słonecznikiem. Dodajemy koncentrat i przyprawy Wykładamy pasztet do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 50 min w temp. 190 stopni.

UWAGA: do pasztetu możemy wykorzystać również warzywa z rosołu.

SMACZNEGO

 

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Cyryla, Metodego, Estery
Jutro złóż życzenia dla : Eugeniusza, Elżbiety, Adriana

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY