header
PDF Drukuj
wtorek, 24 marca 2020 14:29

 

FUCZKI BIESZCZADZKIE – placuszki z kiszonej kapusty

 

Nastał czas , kiedy całe dnie musimy spędzać w domu. Możemy ten  czas wykorzystać nie tylko siedząc przed telewizorem, lub książce.  Zróbmy sobie kulinarną wędrówkę  w Bieszczady. Sporo jest w nich wpływów Łemków i Bojków, dwóch grup etnicznych zamieszkujących Bieszczady. Łemkowie żyli skromnie i taka też jest ich kuchnia – niezwykle prosta i bardzo często postna, jadało się płody z ogródka oraz okolicznych pól i lasów, a mięso trafiało na stoły tylko podczas większych świąt.
Jedną z potraw łemkowskich są fuczki, które smaży się jak placki ziemniaczane, ale robi z kiszonej kapusty.

 


Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej

1 średnia cebula

 

Ciasto naleśnikowe:

3 szklanki mleka,

mąka,

2 jajka,

kminek mielony do smaku (nie za dużo)

pieprz mielony,

czosnek niedźwiedzi, ale niekoniecznie

Kapustę kiszoną odcisnąć, jak najmocniej z soku, posiekać drobno. Dodać posiekaną drobno cebulę.

Z podanych wyżej składników przygotować ciasto, tak jak na naleśniki. Ciasto połączyć z kapustą  i gotowe. Jeżeli będzie za gęste, dolewamy mleko. Smażymy, tak jak placki ziemniaczane.

Potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała jako danie główne, ale również jako dodatek do mięs.

Smacznego życzy

Dorotka

 

 

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Wacława, Izydora, Benedykta
Jutro złóż życzenia dla : Wincentego, Ireny, Julianny

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY