header
Aktualności
PDF Drukuj
poniedziałek, 12 kwietnia 2021 11:25

 

Dziś zachęcamy do lektury wykładu


pt. “Dietetyka w tradycji chrześcijańskiej.


Wskazania św.. Benedykta i św. Hildegardy” .

 

Autor: ks. dr Zbigniew Kulesz

 

 

wykład:

 

 
PDF Drukuj
wtorek, 06 kwietnia 2021 12:49

 

Zapraszamy serdecznie do wysłuchania wykładu


prof. EUH-E dr. Ryszarda Makarowskiego


“Wiek seniorialny – wizyta u lekarza”

 

Wykład:

 
PDF Drukuj
piątek, 02 kwietnia 2021 12:19

 

Zdrowych, pogodnych świąt Wielkiej Nocy, pełnych wiary, nadziei, miłości.

Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny
i przyjaciół oraz wesołego Alleluja.

Z wielkanocnymi pozdrowieniami i życzeniami zdrówka
w imieniu Samorządu Słuchaczy UTWiON
Małgosia Wieczorek

 

 
PDF Drukuj
piątek, 02 kwietnia 2021 12:12

 

Mazurek kajmakowy – szybki i prosty

Składniki:

Ciasto kruche:

· 300 g mąki pszennej

· 150 g masła (lub margaryny)

· 80 g cukru pudru

· 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

· ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)

· 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

· migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

Smacznego

 

 
PDF Drukuj
środa, 31 marca 2021 10:07

 

 

Sałatka wielkanocna -  Kochani. Spróbujcie zrobić na Wielkanoc. Sałatka jest pyszna

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 1300 gramów

Kaloryczność kcal: 125 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na sałatkę

  • garść dowolnej sałaty - około 30 g
  • 250 g groszku z puszki (puszka o wadze około 400 g)
  • 300 g kukurydzy z puszki (puszka o wadze około 400 g)
  • 40 g pora - odcinek około 15 cm
  • 5 średnich jajek ugotowanych na twardo
  • 2 kiszone ogórki - 100 g
  • 3 rzodkiewki - 50 g
  • garść rzeżuchy lub natki pietruszki

Składniki na sos chrzanowy

  • 2-3 łyżki chrzanu - do 50 g
  • 5 łyżek majonezu - 100 g
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego - 150 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Do podania sałatki polecam użyć naczynie szklane, przezroczyste o pojemności około 1800 ml.

Przed szykowaniem sałatki polecam ugotować wcześniej jajka na twardo. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i odłóż do przestudzenia. Warto ugotować o kilka jajek więcej. Możesz je na końcu wykorzystać do udekorowania sałatki.

Przygotuj sobie dużą miskę o pojemności około 1800 ml. Może to być miska szklana przezroczysta, ponieważ sałatkę układamy warstwami. Ugotowane na twardo jajka możesz pokroić w ósemki lub poszatkować drobno. Ja swoje jajka pokroiłam w grube plasterki. Kawałki z widocznym żółtkiem ułożyłam na płasko do ścianki naczynia. Resztę jajek pokroiłam drobniej i rozłożyłam na kukurydzy. Na dno miski wyłóż poszarpaną ręcznie sałatę. Możesz również pokroić na mniejsze kawałki sałatę lodową lub kapustę pekińską

Na sałatę wyłóż odcedzony z zalewy groszek a na groszek odcedzoną z zalewy kukurydzę. Kolejno wyłóż cienko pokrojonego pora. Ogórki kiszone poszatkuj drobno, zaś rzodkiewki pokrój w plasterki.

Wszystkie składniki na sos chrzanowy umieść w małej misce i dokładnie wymieszaj. Będą to: dwie lub trzy łyżki tartego chrzanu (w zależności od ostrości chrzanu); do pięciu łyżek dobrego majonezu; do ośmiu łyżek gęstego jogurtu naturalnego (polecam grecki); dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz po szczypcie soli i pieprzu. Sos wylej do miski z sałatką. Postaraj się równomiernie rozprowadzić go po całej powierzchni sałatki wielkanocnej. Górę możesz udekorować siekanym drobno jajkiem gotowanym oraz natką pietruszki, rzeżuchą, czy też ćwiartkami rzodkiewki.

Sałatka na Wielkanoc jest gotowa do zjedzenia. Możesz ją przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!!!

 

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 48

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Roberta, Rudolfa, Stefana
Jutro złóż życzenia dla : Bogusławy, Alicji, Apoloniusza

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY